Електронно трудово досие – дигитални решения за трудовите правоотношения

27.09.2022

Social Media Podcast

В този епизод говорим с представители на бизнеса, за да обсъдим, освен правните аспекти на дигитализацията на трудовите отношения, и гледната точка на специалистите по управление на човешки ресурси, както и въпроса за необходимите технологии. 

Право, човешки ресурси и технологии с адвокат Виктория Маринчева, старши правен консултант с фокус трудово право и информационни технологии в “Цветкова, Бебов и съдружници“, член на Eversheds Sutherland, Емилия Иванова, Ръководител отдел „Човешки ресурси“ в БОРИКА АД и Мартин Орешарски, директор Удостоверителни услуги в БОРИКА АД. 

  • Нормативни изисквания за използване и съхранение на електронни документи за трудовите правоотношения – въвеждане на електронно трудово досие съгласно българското законодателство. 
  • Как БОРИКА АД въвежда електронно трудово досие за собствените си служители – гледната точка на отдел „Човешки ресурси“. 
  • Какви са ползите от внедряването на система за електронно администриране и какви са предизвикателствата? 
  • Технически решения с юридическа стойност: използване на удостоверителни услуги, електронно подписване, електронна препоръчана поща, квалифицирано удостоверение за време. 
  • С какво да започне един работодател, за да може да използва надеждни дигитални решения за трудовите правоотношения? 

БОРИКА АД е в основата на технологичната инфраструктура на платежната индустрия в България и лидер в предоставянето на финтех услуги. Компанията е един от първите доставчици на Удостоверителни услуги в България, като вече повече от 18 години има водеща роля на този пазар. B-Trust е познатата търговска марка на най-разпространения квалифициран електронен подпис у нас. Компанията внедри и единственото по рода си решение у нас за дистанционна идентификация през уеб браузър. Решенията за отдалечена идентификация, които БОРИКА АД предлага, намират широко приложение в софтуерни системи за управление на Човешки ресурси, като оптимизира и дигитализира ЧР процесите и улеснява комуникациите между мениджмънта и служителите на всички нива. 

Можете да прочетете повече информация в приложения Правен анонс в pdf формат.